Trabzon Forum | resim, fotoğraf, müzik, video, rehber, rapidshare, mp3
Aralık 02, 2008, 04:30:23 pm *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Foruma yazı yazacak arkadaşlar; Lütfen yazınızı yazarken Türkçemizin yazım ve imla kurallarına uyun.Aksi taktirde yazılarınız ya düzeltilecek yada silinecektir.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: kitap üzerine istatistikler  (Okunma Sayısı 3050 defa)
AkkesE
Yönetici
Hero Member

hı.??

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 30, 2007, 10:03:56 am »

Kitap Üzerine İstatistik Bilgiler

- Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000 - 3000 civarında basılmaktadır.

- Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır.

- Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.

- Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon.

- Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.

- Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7. Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.

- Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in de altında kaldı.

Dünyada Bir Yılda Ders Kitapları Hariç Basılan Kitap Sayısı
Amerika 72 000
Almanya  65 000
İngiltere 48 000
Fransa 39 000
Brezilya 13 000
Türkiye 6 031

Seninle ağladık senle güldük biz
Bu sevda uğruna canlar verdik biz
MAVİ si tutsak olsun BEYAZ özgürlük
HERKESE NASİP OLMAZ BEŞİKDÜZLÜLÜK
Uzgunum_28
Uzgunum_28
Üye
**

Masalin Bittigi Yerde Hayat Baslar.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 09, 2008, 01:14:37 pm »

Istatistiklere bakilirsa kitap okuma'da bi hayli gerilerdeyiz, Oncelikle paylasim icin tskur ederek, "en iyi arkadas kiitaptir" sozunden de yola cikarak, hazir konumuz'da "Kitap uzerine istatistik bilgiler iken ben de, "Kitap uzerine soylenenleri" konu sahibi mkkabullL'den ozur dileyerek eklemeden gecmiyecegim...

iste kitap icin kimler ne demis buyrun asagidaki yazilanlara bakalim.

kitabımı açtım

Kitabımı açtım, çiçekler açtı.
Eski ormanlarda periler uyandı.
Yine maviydi
Mavi deniz

Kitabımı açtım,
Acıktım,
Üç elma düştü gökten.
Uyudum, mutluluk kerevetinde.
Uyandım.
İyi kalpli kızın yalnızlığına ağladım.

Kitabımı açtım, bulutlar açtı.
Kanatları rengârenk kuşlar ıslandı.
Trenler, gemiler geçti önümden.
Filler, zürafalar sayfadan sayfaya atladı.

Yürüdüm uzak yollar kadar.
Ne çıt dedim ne pıt,
Uyuyan devlerin yanında
Parmaklarımın ucuna bastım.

Kitabımı açtım,
Yıldızlar açtı, gökkuşağı, yağmur ve ay…
Bahar oldu, yaz oldu,
Kar oldu açtı kitabım,
Ve kapatmak istemedim hiç!

Melek Çe

İllüstrasyon: Cansu Kaykaç

Her kitap, tılsımlı bir saray. Kapıları her gelene açılmaz. Her kitapta kendimizi okuruz. Kitaplar metruk (terk edilmiş) kervansaraylar gibi boş. Onları dolduran senin kafan, senin gönlün…

Denize atılan bir şişe her kitap. Asırlar, kumsalda oynayan birer çocuk.. İçine gönlünü boşalttığın şişeyi belki açarlar, belki açamazlar.

Cemil Meriç - Bu Ülke

Kurnaz insanlar okumayı küçümserler, basit insanlar ona hayran olurlar, akıllı insanlar ise ondan faydalanırlar.

Francis  Bacon

Bizi ısıran ve bizi sarsan kitapları okumalıyız. Okuduğumuz kitap kafamıza balyoz indirmiş gibi bizi uyandırmıyor ise, neden okuma zahmetine girelim ki.

Kafka
----------------------------------------
--------------------------------------------
---------------------------------------------------

john devey
Amerikalı eğitimci John Devey, kalabalık davetli grubu eşliğinde doksanıncı yaş gününü kutluyormuş. Bu mutlu güne gelen genç bir adam filozofun kütüphanesindeki kitapları işaret ederek Devey’e:

“Okuduğunuz bunca kitabın size ne faydası oluyor? diye sorunca, Devey şöyle cevap vermiş:

“Yaşlanmak, dağlara tırmanmaya benzer. Bilgiye ulaştığınız her zirve, tırmnacağınız yeni bir dağ demektir.”

Kitap; ışığa kapalı binaların gölgelerinde üşüyen bizlere, sımsıcak dünyasını açan vefalı bir dost… Gecenin ilerlemiş bir saatinde kapısını çalmamızdan rahatsız olmayan, kendisine sırt dönüp ayrılmamıza kırılmayan ve gönül koymayan bir arkadaş… Vermeyi çok seven, minnet etmeyen ve vermiş olmanın pişkinliğiyle şımarmayan bir yoldaş…

Yeryüzünün en kuvvetli silahı artık ne tank, ne tüfek, ne cop, ne makineli tüfek, ne siyasi iktidar, ne de sermayedir. Bütün bunların sindiremeyeceği tersine onların hepsini birden sindiren kitaptır.

Doğrusu, kitaba ve okumaya dair söylenecek çok şey var. Ancak ne söylenirse söylensin, hep ek**** kalan bir şeyler olacak. Bazı şeyler vardır ki anlatılmaz yaşanır. Kitap böyle bir şey. A. Turan Alkan’ın ifadesiyle “Aşk gibi bir şeydir o.”

Nihat Dağlı

Kitaptan korkmamalıdır kimse. Kitaptan korkan, mesuliyet hissini öldürmüş olur. Mesuliyet hissi ölen kimsede ruh başka alemlere göçer. Geriye sadece ten klaır. Oysa insanı yaşatan ten değildir, candır. Yunus Emre’nin dediği gibi “Ölür ise ten ölür, canlar ölesi değil.”

Dünü yarına taşıyan, insanı insana bağlayan da kitaptır. İnsan ya kitabı, ya ölümü seçer. Kitabı seçen uzun yıllar yaşar. Ölüm bile öldürmez onu. Çünkü ölümsüzlüğe ulaşmıştır eserleriyle. Herkesi öldüren ölüm, ölümü öldüren ise geride bıraktığımız eserlerimizdir. Ölen Mevlana’yı ölümsüz kılan Mesnevi’si değil midir?

Durdu Şahin

cemil meriç
Cemil Meriç gece gündüz okurdu. Bu yüzden gözlerinin gücünü her gün biraz daha yitirdi. Ne var ki, o buna hiç aldırmaz, odasında masasının üstüne sandalye koyar, kendi de sandalyeye çıkarak kitabını ampüle 30 santim uzaklıkta tutardı. Bunu, elektirik ampülünü aşağıya kadar uzatacak kordona verecek parası olmadığı için yapardı. Bunca parasız oluşunun sebebi ise, eline geçen paranın tamamını kitaba yatırmış olmasıydı. Kendisine birşey sorduğunuzda, size verdiği karşılığın filanca yazarın filanca kitabının filanca sayfasında olduğunu belirtirdi.

Kaynak: Satırarası

Kimseye etmem shikayet, aglarım ben halime.
Titrerim mücrim gibi, baktıkca istikbalime!!
AkkesE
Yönetici
Hero Member

hı.??

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 11, 2008, 10:06:11 am »

paylaşım için teşekkürler

Seninle ağladık senle güldük biz
Bu sevda uğruna canlar verdik biz
MAVİ si tutsak olsun BEYAZ özgürlük
HERKESE NASİP OLMAZ BEŞİKDÜZLÜLÜK
Sayfa: [1]   Yukarı git