Trabzon Forum | resim, fotoğraf, müzik, video, rehber, rapidshare, mp3
Kasım 22, 2008, 04:09:31 pm *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Foruma üye değilseniz,Lütfen üye olunuz.Üyelik için tıklayın

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zehirli İtalyan Varilleri 18 Yıl Sonra Nihayet Gidiyor  (Okunma Sayısı 482 defa)
rdm
trabzon.org
Administrator
Hero Member

401213 esergun@msn.com
Üyelik Bilgileri WWW E-Posta
« : Ekim 15, 2006, 08:41:05 am »

Değerli arkadaşlar,
18 yıl kadar önce bir de değil, bir kaç kez geceleri hırsız gibi gelenler, gemilerinden zehirli varillerini denizimize, sahilimize atıp kaçmışlardı. Muhtemelen, bu zehirli atıkları bertaraf etme işini üstlenen  taşeronlardı bu işi yapanlar. Ama işlerini hakkını vererek yapmadılar onlar. Aşırı kazanç hırsıyla başkalarının canını ve geleceğini tehlikeye atmaktan çekinmediler, canice, alçakça yaptılar işlerini. Attılar ve kurtuldular. Peki işi onlara verdikten sonra, sonuçlarını denetlemeyen İtalyan firmaları ve İtalyan hükümetlerinin sorumluluğu? Onlar sütten çıkmış olduklarını ifade ettiler daima. Suçsuzdular. Peki hırsızı anladık ta, ya kıyılarını korumaktan aciz evsahibinin hiç suçu yok muydu? Eee, onu tartışmak da hiç kimsenin işine gelmedi bildiğiniz gibi.
Nihayetinde kaç hükümet gelip geçti ülkemizde. Bunların, İtalyan yetkililerle devam ettirdiği sağırlar diyaloğunda bir milim bile ilerleme sağlanamadı. Atık varilleri ise ilkel şartlarda, zorunlu önlemler alınmaksızın "tecrit" edildi. Bu variller çürüdü, aktı, koktu, havaya suya toprağa karıştı. Bu süreçte en anlamlı eylemi sadece Greenpeace yaptı. Bir gece tecritteki varillerden ikisini gizlice aldılar, basit önlemlerle İtalya'ya kadar gemiyle taşıdılar ve ülkeye illegal olarak sokarak götürüp İtalyan yetkililerin kapısının önüne bıraktılar! Ben o gün de "ellerine sağlık" demiştim. Bu gün de aynı fikirdeyim!
Peki şimdi ne yapılıyor. Şimdi, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nce masrafları karşılanarak bu variller Avrupa'daki yeterlikli bertaraf tesislerine taşınacak ve orada ortadan kaldırılacak. Bunun için ciddi boyutta paralar harcanacak. Birlik topluma karşı "sosyal sorumluluk" ilkesi temelinde bu işi üstlendiğini söylüyor. Ayrıca kamuoyu nezdinde imajını da yenilemeye yarayacak bu iş. Ama bence reklamı için harcayacağı bu parayı devletten misliyle nasıl çıkartacağının da hesabı çoktan yapılmıştır. Hem bu Birliğin üyeleri arasında, varillerin menşeindeki İtalyan çimonto firmalarını daha doğrusu onların özelleştirmeyle memleketimizden satın aldıkları firmaları görmek sizleri hiç şaşırtmasın!
Gelelim Bakanımıza! Eee, canım o da seçim yatırımı yapmış olacak. Yaptığı işe bir baksanıza. Devletin kesesinden bir kuruş çıkartmadan işi hallediyor ya! Daha ne istiyorsunuz?
Değerli arkadaşlar,
"şu mübarek günlerde amma çok söyledin, için mi fesat senin?" diyenlerinizi duyar gibi oluyorum. İnanın değil. Yarın variller törenle yüklenirken iyi izleyin arkadaşlar. Gazetelerde nutuk atanların resimlerini de, "kamoyuna duyuru" şeklindeki ilanlarla yaptığının reklamını sunanlara da iyi bakın. O zaman bunlar yazılmayacak. Ben önden yazıyorum! Tamam, doğrudur. Bir önemli dertten kurtuluyor memleketimiz ve bölgemiz. Ama bunu ederken bile gözlerimizin içine bakarak bize yalanlar söyleyecekler. İşte bu "alavere-dalavere" halleri beni üzüyor. Ağırıma giden bu! Ben tamamen haklı olduğumuz bir konuda bile yenik pehlivan olduğumuzu ilan etmeme uyanıklığı gösterenleri, bizi aldatmaya yeltenenleri affetmiyorum.
Sevgi ve saygılarımla.

Zaman / 06 Ekim 2006

Karadeniz’deki variller Avrupa yolcusu

18 yıldan bu yana Samsun ve Sinop’ta bulunan depolarda saklanan İtalyanlara ait 390 zehirli varil, niyahet sınırlarımızdan uzaklaştırılıyor.

Kanserojen madde içerdiği tespit edilen variller, yarın başlayacak ambalajlama çalışmalarının ardından ay sonundan itibaren Almanya, Fransa gibi atık bertaraf tesisi bulunan ülkelere gönderilecek.

Konu ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, varillerin İtalyanlara ait olduğunun tam olarak tespit edildiğini, konuyu 2003 yılından beri, bu ülkenin yetkilileriyle görüştüğünü anlattı. İtalyanların 3 yıldır, ‘Tamam, varilleri alacağız.’ demelerine rağmen herhangi bir adım atmadıklarını belirten Bakan Pepe, bu tavrı ‘pişkinlik” olarak nitelendirdi. Bakan Pepe, “İtalyan Çevre Bakanı ilk temasımızda, Türkiye’ye atıkları bertaraf etme tesisi kurulmasını teklif etti, kabul etmedik. Bunun üzerine varilleri alacaklarını söyleyip gittiler. Daha sonra Küba’da, Sicilya’da konuştuk, ‘Tamam, alacağız.’ dediler. Ancak ipe un serdiler. En son İtalya’ya bir heyet gönderdik. Heyete, ‘Biz sizin bakanla anlaştık.’ demişler.” dedi.

Samsun ve Sinop’taki zehirli variller, aralarında İtalyan şirketlerinin de bulunduğu Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin yaklaşık 250 bin dolarlık finansı ile yurtdışına taşınacak. Variller gönderilmeden önce uluslararası standartlara göre ambalajlanacak. Bakan Pepe, bu işlem için devletin cebinden para çıkmayacağını, finansmanın Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından karşılanacağını dile getirdi. Cumartesi günü, varillerin ambalajlanması işlemlerinin başlayacağını açıklayan Osman Pepe, en geç ay sonuna kadar da varillerin taşınmaya başlanacağı bilgisini verdi. Pepe, varillerin, İtalya, Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda gibi atık bertaraf etme fabrikası bulunan ülkelere gönderilebileceğini açıkladı. Hafta sonundan itibaren gönderilme işlemleri başlatılacak varillerin, şimdiye kadar saklı tutulduğu depolar ile kurulu olduğu topraklar rehabilite edilecek.

1988-1989 yıllarında dönemin Çevre yinel Müdürlüğü’nce yapılan ilk incelemelerde varillerin içinde; kanserojen maddeler ile göz, karaciğer, böbrek, cilt, solunum yolları, sinir sistemi üzerinde de olumsuz etkiler oluşturacak maddeler içeren atıklar tespit edilmişti. Ayrıca, atıkların karıştığı suların zehirleyici etkileri olduğu ortaya çıkarılmıştı. Yapılan incelemelerde varillerin İtalya’ya ait olduğunun belirlenmesine karşın, bu ülke makamları varilleri sahiplenmemişti. Çok sayıda çevre örgütü zehirli varillerin ülke sınırları dışına çıkarılması için eylem yapmış, ancak istenilen sonuç bir türlü alınamamıştı.

"Bizim başka milletlerden hiç bir eksiğimiz yok. Cesuruz, zekiyiz, çalışkanız, Yüksek amaçlar uğrunda ölmesini biliriz."

Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: