Piyasa verileri yükleniyor…
trabzon.org

İmam Hatipliler Kurultayı Trabzon'da tamamlandı

6 Eylül 2026·0 görüntülenme
14px

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Abdullah Ceylan, 23. İmam Hatipliler Kurultayı'nın kapanışında imam hatip okullarının ümmet dayanışmasının temeli olduğunu vurguladı. Kurultayda 28 Şubat sürecinin etkileri ile Gazze'ye destek çağrıları da gündeme geldi.

Kurultay Kapanışı

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Abdullah Ceylan, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 23. İmam Hatipliler Kurultayı'nın kapanış töreninde konuştu. Ceylan, imam hatip okullarının bugün de ümmet kardeşliğinin yapıtaşı olmaya devam edeceğini belirtti ve katılımcılara yönelik şu ifadeleri kullandı:

"İmam hatip okullarımız dün olduğu gibi bugün de inşallah ümmet kardeşliğinin harcı, mayası, hamuru olacak ve bizler el birliğiyle ümmet coğrafyasının tamamına mesajımızı, enerjimizi, heyecanımızı ulaştıracağız."

Ceylan, imam hatiplerin artık yalnızca Türkiye'ye özgü bir model olmaktan çıkıp, ümmet coğrafyasının içinde bulunduğu krize en güvenli ve pratik çıkış yollarından biri olarak görüldüğünü söyledi. Türkiye'nin terörden arınmış bir ülke olarak ayağa kalktığını ve önündeki engellerin kaldırıldığını ifade eden Ceylan, Trabzon'da birlikte Türkiye'nin yarınlarına dair temellerin atıldığını belirtti.

Gençlik ve Vizyon

Kurultayda gençlere dönük beklentilerini de paylaşan Ceylan, Türkiye Yüzyılı vizyonuna vurgu yaptı ve kardeşçe tüm coğrafyaları kucaklayacaklarını kaydetti. Konuşmasının bir bölümünde Ceylan, gençlere yönelik inancını şu sözlerle dile getirdi:

"İnşallah bu toplumdan, bu topraklardan, bu coğrafyadan da Gazze'nin Fatihleri yetişecek. Peygamberimizin hedef koyduğu Roma'nın Fatihleri inşallah yetişecek. Bu bağlamda inancımız tamdır. Gençlere olan güvencemiz tamdır. Sevgili gençler, özgüvenli, başınız dik bir şekilde ama azmederek, gayret ederek, çalışarak, mücadele ederek inşallah bu ülkeyi ve ümmeti yarınlara sizler taşıyacaksınız. Hayallerinize, secdelerinize ve dualarınıza sahip çıktığınız sürece Allah'ın izniyle Rabbim çok güzel yarınların kapılarını bizlere açacak inşallah. İmam hatip okullarımız dün olduğu gibi bugün de inşallah ümmet kardeşliğinin harcı, mayası, hamuru olacak ve bizler el birliğiyle ümmet coğrafyasının tamamına mesajımızı, enerjimizi, heyecanımızı ulaştıracağız."

28 Şubat Tartışması

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, konuşmasında 28 Şubat sürecinin toplumsal dengeleri ciddi şekilde bozduğunu dile getirdi. Afyoncu, o dönemde yaşanan uygulamalara ilişkin şunları kaydetti:

"Bir gecede üniversite mezunlarının hevesle bitirdiği üniversite mezunluğu iptal edildi. Son sınıfta üniversite imtihanına girecek çocukların önüne katsayı engeli getirildi ve bütün geleceği yok edildi."

Afyoncu, uzun süreli mücadelenin ardından toplumun haklarına yeniden kavuştuğunu ve 2000'li yıllardan itibaren bu adaletsizliğin giderildiğini ifade etti. Eğitim sistemine yönelik müdahalelerin mesleki eğitime büyük zarar verdiğini ve bunun 28 Şubat sürecinin sonuçlarından biri olduğunu belirterek, geçmişte bozulan doğal süreçlerin kolay kolay eski haline dönmediğine dikkat çekti:

"Bütün eğitim sistemi, 'imam hatiplerin önünü kesilecek' diye kesildi. Bugün meslek eğitiminin yediği büyük darbelerin en önemli sebeplerinden biri 28 Şubat'tır. Bugün tarih ve edebiyat bölümlerine eskisi gibi iyi öğrenci bulamamamızın sebebi budur. Siz doğal bir süreci bozduğunuzda o nehir tekrar yatağına akmıyor."

Filistin Dayanışması

Hamas'ın eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin oğlu Abdusselam Heniyye, Türkiye'deki imam hatip okulları ile Gazze ve Filistin'deki mescitler ve camilerin benzer işlevler gördüğünü vurguladı. Batılı aktörlerin İslam dünyasındaki imanlı gençliği aşındırmaya çalıştığını savunan Heniyye, bu çabalara karşı imam hatip neslinin bir direnç unsuru olduğunu belirtti:

"Batı, gençlerimizin imanla büyümemesi, ümmetinin dertlerini taşımaması, akidesini bir kenara koyup şehvetinin peşinde koşması, dünyanın peşinde koşması için elinden gelen her türlü gayreti gösteriyor. Allah'ın izniyle işte imam hatip nesli Batı'nın göstermiş olduğu bu saldırıları durdurup eğitimli, kültürlü, siyaset ve savunma alanında, her alanda yetişmiş bir gençlik, bir nesil ortaya koydu. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu büyük hedefleri gerçekleştiriyor. Filistin'de, Gazze'de mescitlerimiz, anaokullarımız, okullarımız elhamdülillah imanlı gençleri, mücahit gençleri, alim gençleri siyaset, iktisat, bilim ve teknoloji alanında önder gençleri yetiştirdiler. Her ne kadar işgal devleti, Filistin davasını, Gazze davasını yok etmek için var gücüyle çalışsa da 75 yıldır amacına ulaşmakta başarılı olamadı. Bunun karşısında duran en büyük engel camilerimizin, okullarımızın yetiştirmiş olduğu bu imanlı nesil, bu imanlı gençliktir."

Heniyye, Müslümanların birlik ve kardeşliğinin küresel ölçekte etkili olabileceğini söyledi. Gazze'deki insani koşullara da dikkat çeken Heniyye, bölgedeki halkın yaşadığı yalnızlık duygusuna işaret ederek dayanışma çağrısı yaptı:

"Gazze'deki kardeşleriniz, 'Kardeşlerimiz, özgür dünya halkları bizi unuttu, davamızı artık ilk zamanlarda olduğu gibi savunmaktan vazgeçti' diye üzüntü yaşıyorlar. Bundan dolayı yaptığınız yürüyüşleri bırakmayın. İlk zamanlarda göstermiş olduğunuz gayretleri aynı şekilde devam ettirmenizi sizden istiyoruz."

Kurultaya katılan konuşmacılar ve delegeler, kapanışta imam hatip okullarının eğitsel ve toplumsal rollerinin güçlendirilmesi yönünde ortak mesajlar verdi.

Bu haberi paylaş
Yapay Zekâ

Bu Haberi AI'a Sor

Yapay zekâ yalnızca bu haberin metnine göre yanıt verir; hata yapabilir.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

0/1000

Spam koruması etkin. Kurallara uygun yorumlar yayınlanır.

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın!