Piyasa verileri yükleniyor…
trabzon.org

Trabzon

Savaşta Zarar Gören Ticari Gemiler Trabzon’da Onarılıyor

·2.5B görüntülenme
16px
Savaşta zarar gören ticari gemiler Trabzon’da onarılıyor

Karadeniz’deki saldırılarda hasar alan ticari gemiler, onarım için Trabzon’un Sürmene ilçesindeki tersaneye getiriliyor; son iki ayda tesise 17 gemi yanaştı ve çalışmalar yaklaşık 400 personelle sürdürülüyor. Tersane, aynı anda 10 gemiye hizmet verebilecek kapasiteye sahip.

Hasarlı Gemiler Trabzon'a

Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Karadeniz’de insansız hava araçları ve su altı dronlarıyla düzenlenen saldırılarda zarar gören bazı ticari gemiler, onarım için Türkiye’ye yönlendiriliyor. Bu gemilerin birçoğu, Sürmene’de konuşlu tersaneye getiriliyor; tesis 104 dönümlük alanda faaliyet gösteriyor.

Tersaneye son iki ay içinde 17 gemi yanaşırken, onarım faaliyetleri yoğun bir tempoda sürüyor.

Onarım Sayıları

Trabzon Tersanesi Genel Müdür Yardımcısı İlyas Murtezaoğlu, savaşta hasar gören gemilerin tamirinin rutin bakım ve onarımlardan farklı uzmanlık gerektirdiğini vurguladı. Murtezaoğlu, çok sayıda hasarlı geminin onarılarak yeniden denize verildiğini belirtti ve şunları söyledi: “Yeni gelecek olan gemiler de var. Bu konuda ciddi bir tecrübemiz oluştu.”

Murtezaoğlu ayrıca, son iki ayda 6 geminin onarımının tamamlandığını, 11 gemide ise çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Hasarın Kapsamı

Hasarlı gemilerdeki zararların hangi bölümlerde yoğunlaştığına değinen Murtezaoğlu, hasarların çoğunlukla köprü üstü, kumanda ve baca alanlarında, bazı gemilerde ise makine dairesinde olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili Murtezaoğlu’nun açıklaması şöyle: “Hasarlar genellikle köprü üstü dediğimiz, geminin kumanda ve baca bölgesi ve bazılarında makine dairesinden hasar alan gemiler var. Ağırlıklı yaşam mahalli bölgesinden hasar alıyorlar. Normal bir geminin sacını değiştirirsiniz, mekanik bakımını yaparsınız fakat burada elektrik, mekanik, izolasyon ve elektronik devrelerine kadar değişik hasarlar aynı anda olabiliyor. Bunların tamamını koordine edip tamirini organize ediyoruz.”

Operasyon ve Personel

Murtezaoğlu, onarım için Trabzon’u tercih eden gemilerin gerekli resmi izin ve onaylara sahip olduğunu ve hazırlanan plan çerçevesinde işlerin yürütüldüğünü ifade etti. Tersanenin eş zamanlı olarak 10 geminin onarımını yapabilecek teknik altyapıya sahip olduğunu belirten Murtezaoğlu, çalışmaların yaklaşık 400 personelle gerçekleştiğini söyledi.

İş yoğunluğuna göre personel sayısının artırılabildiğini dile getiren Murtezaoğlu, tersanenin bölgedeki iş gücünden yararlanarak istihdama katkı sağladığını ekledi.

Bölgedeki Tek Tersane

Murtezaoğlu, Trabzon Tersanesi’nin Doğu Karadeniz’de bu ölçek ve nitelikte hizmet verebilen tek tesis olduğunu belirterek, hem uzmanlık hem de kapasite açısından bölgedeki önemli bir konumda olduklarını kaydetti. Murtezaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle hasar alan gemilerde gerek uzmanlık gerek kapasite olarak bölgede hizmet verebilen tek tersaneyiz.”

Savaşın sona ermesini temenni ettiğini dile getiren Murtezaoğlu, yaşananın istenmeyen bir durum olduğunu fakat tersane olarak hasarlı gemilerin onarımını başarılı şekilde yürüttüklerini belirtti: “Keşke olmasaydı fakat böyle bir durumda başarılı bir şekilde başa çıkıyoruz. Bu gemilerinin hasarlarını onarmak üzere ayrı ekipler kuruyoruz. Dolayısıyla işimizi aksatmıyor.”

Bu haberi paylaş
Yapay Zekâ

Bu Haberi AI'a Sor

Yapay zekâ yalnızca bu haberin metnine göre yanıt verir; hata yapabilir.