Trabzon Matbaacılar, Ciltciler ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mustafa Özcelep, yeni eğitim yılı öncesi velileri menşei belirsiz ve sağlığa zararlı olabilecek ürünlerden kaçınmaları ve alışverişlerini yerel kırtasiyecilerden yapmaları konusunda uyardı. Özcelep, zincir market kampanyalarına karşı tüketicinin bilinçli davranması gerektiğini vurguladı.
Trabzon Matbaacılar, Ciltciler ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mustafa Özcelep, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye alışverişi yapacak velilere önemli uyarılarda bulundu. Özcelep, menşei belirsiz ve kanserojen madde riski taşıyabilecek ürünlerden uzak durulması gerektiğini söyledi ve alışverişlerde yerel kırtasiyeci esnafının tercih edilmesini tavsiye etti.
“Kırtasiye ürünü kırtasiyeciden alınır” diyen Özcelep, “Okul alışverişini 15 gün sezonluk satış yapan zincir marketlerden değil, 12 ay boyunca hizmet veren yerel kırtasiyeci esnafından yapın” ifadelerini kullandı.
Çocuk Sağlığı Uyarısı
Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocukların kırtasiye malzemelerini kontrolsüz şekilde ağızlarına götürebildiğine dikkat çeken Özcelep, ucuz ve markasız ürünlerin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Velilere, ürün seçiminde standarda ve belgelere dikkat etmeleri çağrısında bulundu.
Özcelep, şu ifadeleri kullandı: “Pazarcıdan züccaciyeciye kadar her yerde kontrolsüz ürün satışı başladı. Menşei belli olmayan, kokulu, boyalı ve kilo işi satılan kalitesiz defter ile gereçlerden uzak durulmalıdır. Güvenlik sınırlarını aşan kimyasal maddeler; çocuklarda alerjik reaksiyonlar, deri döküntüleri ve solunum sıkıntısına neden olabilir. Velilerimiz mutlaka TSE, CE veya Avrupa Birliği standartlarına uygun ‘EN 71-1, EN 71-2, EN 71-3 ve EN 71-9’ norm taşıyan ambalajlı ürünleri tercih etmelidir. Öğretmenlerin liste vermesi beklenmeli, aceleyle yanlış ürün alınmamalıdır.”
Kırtasiyecide Daha Fazla İndirim
Özcelep, zincir marketlerin kısa süreli kampanyalarla tüketicide uygun fiyat algısı oluşturduğunu, bunun gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Esnafın toplam tutar üzerinden daha gerçekçi indirimler sunduğunu ve eksik çıkan ihtiyaçların yeniden yerel esnaftan temin edildiğini vurguladı.
“1000 TL veya 1500 TL üzeri alışverişlerde tek bir ürünü ucuz gösterip aldatıcı reklam yapıyorlar. Söz konusu alışveriş esnafımızdan yapıldığında, kırtasiyeci esnafı toplam tutarda çok daha büyük indirimler sunmaktadır. Eksikler ortaya çıktığında velilerimiz yine 12 ay kapısı açık olan esnafın yolunu tutuyor. Tüketicimizi bilinçli olmaya ve zor günler geçiren kırtasiyeci esnafına sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.
Denetim Talebi
Denetimlerin tüm satış noktalarında eşit uygulanmasının önemine işaret eden Özcelep, Ticaret Bakanlığına çağrıda bulundu. Bakanlığın kırtasiyeci esnafı üzerindeki fahiş fiyat denetimlerini takdirle karşıladıklarını belirtti ancak aynı titizliğin büyük zincir marketlere de gösterilmesini istedi.
Özcelep, “Ticaret Bakanlığı ekiplerimizin kırtasiyeci esnafı üzerindeki fahiş fiyat denetimlerini takdirle karşılıyoruz. Ancak aynı hassasiyetin ve sıkı denetimlerin, billboard reklamlarıyla aldatıcı pazarlama yapan ve haksız rekabet yaratan harici büyük zincir marketler üzerinde de uygulanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.




